Δώσε αυτό που θέλεις να πάρεις!
Ο γάμος είναι, αναμφισβήτητα, μία απο τις πιο σοβαρές σχέσεις στη ζωή μας. Στην αρχή κατά τη διάρκεια της προγαμιαίας σχέσης όλα φαίνονται πιο μαγικά και τις περισσότερες φορές αρκεί ο έρωτας και το πάθος, ωστόσο η πραγματικότητα, μέσα στον γάμο, μας προσγειώνει κάπως απότομα!  Μερικές φορές η επικοινωνία μοιάζει με ορμητικό ποτάμι που σε παρασύρει πρωτού προλάβεις να πεις αυτά που θέλεις. Τα καθημερινά προβλήματα και οι ρυθμοί δεν βοηθούν. 'Οπως όλα όμως στη ζωή έτσι και η συζυγική σχέση θέλει φροντίδα για να αναπτυχθεί. Η θετική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι επιτρέπει όμορφα συναισθήματα και σκέψεις να αναδυθούν.  Σε μια καλή επικοινωνία οι σύντροφοι δεν διστάζουν να μιλήσουν ελεύθερα για ότι τους απασχολεί πάντα με ευγένια και σεβασμό. Αποφεύγουν πικρόχολα και υποτιμητικά σχόλια. Ακούν με ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβουν πραγματικά το νόημα όσων αναφέρει ο/η σύντροφος ακόμα και αν έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Καταλαβαίνουν ότι η σχέση είναι συνεργατική και όχι ανταγωνιστική. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω καλό είναι να αφιερώνουν οι σύντροφοι χρόνο ο ένας στον άλλον καθημερινά,  να χρησιμοποιούν το πρώτο ενικό πρόσωπο για να μη νιώθει το άλλο μέρος ότι κατηγορείται για κάτι πχ ¨έχω ανάγκη περισσότερης προσοχής απο σένα¨ και όχι "" δεν με προσέχεις". Να μιλούν ξεκάθαρα για ότι τους απασχολεί δίχως να περιμένενουν ότι ο άλλος αφού τους αγαπά ωφείλει να καταλαβαίνει τι έχει στο μυαλό του. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αποκρυπτογραφεί τις ανάγκες μας. Ένα χάδι, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα, ένα μπράβο για μια επιτυχία και το «σ΄ αγαπώ» δεν πρέπει να λείπουν απο την καθημερινή μας ζωή.
Φυσικά θα υπάρχουν συγκρούσεις. Το θέμα είναι πως εκφράζονται και διαχειρίζονται απο το ζευγάρι. Η καλή επικοινωνία στη σχέση είναι κάτι το οποίο μαθαίνεται. Χρειάζεται σίγουρα δέσμευση και εξάσκηση.
Μπραζιώτη Χριστίνα
Σύμβουλος Σχέσεων και Ψυχικής Ενδυνάμωσης
Email: braziotichristina@gmail.com, blogspot: Braziotichristina.blogspot.com, facebook page: Brazioti Christina Counselling

(unknown artist from internet)
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο