Οι γιορτές πλησιάζουν και όλα είναι λαμπερά και χαρούμενα. Αυτή η χρονική περίοδος όμως είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους. Η προσδοκία συναισθήματος χαράς και γενναιοδωρίας είναι διάχυτη και κάποιοι άνθρωποι συγκρίνουν τα συναισθήματά τους με αυτά που υποθέτουν ότι βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι, τα βρίσκουν λίγα και νιώθουν στο περιθώριο. Οι παράγοντες που δυσκολεύουν την κατάσταση είναι η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα που συνδέεται άμεσα με την αγορά των δώρων και το σχεδιασμό του οικογενειακού τραπεζιού, τα ίδια τα οικογενειακά τραπέζια που αναγκάζεσαι να συναναστραφείς με άτομα που ίσως δεν μιλάς ή δεν συμπαθείς. Μεγάλο βάρος για το σχεδιασμό των γιορτών, των αγορών και του μαγειρέματος πέφτει στις γυναίκες. Οι γυναίκες λοιπόν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης τις γιορτές. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως ενα μεγάλο ποσοστό ελλήνων ζουν μόνοι. Όταν άλλοι με τις οικογενειές τους γιορτάζουν για αυτούς είναι επίπονο. Θα πρέπει σίγουρα να υπολογίσουμε και τα άτομα της τρίτης ηλικίας που σε μεγάλο ποσοστό επίσης ζουν μόνοι τους.

Τι μπορείς να κάνεις για να επιβιώσεις στις γιορτές

·       Κάνε έγκαιρα τον σχεδιασμό έτσι ώστε θα ξέρεις με ποιούς θα περάσεις τις γιορτές. Η αβεβαιότητα επιτείνει το άγχος.

·       Κάνε απο νωρίς τον οικονομικό σχεδιασμό και τα ψώνια. Μην νιώθεις ενοχές αν δεν καταφέρεις φέτος να αγοράσεις όσα οι άλλοι επιθυμούν. Πρόσφερε αυτό που μπορείς με αγάπη.

·       Ζήτα βοήθεια απο την οικογένειά σου. Οι γυναίκες έχουμε την τάση να αναλαμβάνουμε τα πάντα μέχρι που καταλήγουμε εξουθενωμένες. Οι γιορτές είναι για να περνάμε όλοι καλά. Προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας καταλήγουμε να ξεχνάμε τον εαυτό μας.

·       Μην αφήνεις την τελειομανία σου να σε καταβάλει. Θυμήσου ότι η παρέα και η καλή θέληση μετράνε.

·       Βρες χρόνο για ξεκούραση και ανανέωση.

·       Μην αφήνεις μόνους τους ηλικιωμένους της οικογένειας σου.

·       Αν είσαι μόνος μην απομονώνεσαι. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περισσότερη ανάγκη απο εσένα. Γίνε εθελοντής σε κάποια οργάνωση.

 Όπως και αν αποφασίσεις να περάσεις τις γιορτές θυμήσου να μην έχεις εξωπραγματικές προσδοκίες. Η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα.

Μπραζιώτη Χριστίνα

Σύμβουλος Σχέσεων και Ψυχικής Ενδυνάμωσης

Email, braziotichristina@gmail.com – blogspot. Braziotichristina.blogspot.com

(ανάκτηση απο το διαδίκτυο)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο