Η καθημερινότητα μας πιέζει, απαιτεί, τρέχει, ζητά όλο και περισσότερα από εμάς. Το άγχος είναι μέρος της και η πλειοψηφία υποφέρει από την επίδρασή του στην ψυχή και στο σώμα. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ολοκληρωτικά αλλά όμως μπορούμε να το διαχειριστούμε με τη βοήθεια του μυαλού μας. Το μυαλό είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής.
Κατ' αρχάς αποδέχομαι το γεγονός ότι είμαι αγχωμένος. Με άλλα λόγια, μην αποφεύγεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να τον πείσεις ότι είναι καλά, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι. Μόνο αν αποδεχθείς το πρόβλημα θα καταφέρεις να το λύσεις.
Μιλάω στον εαυτό μου. Υπάρχουν φράσεις που μπορείς να λές στον εαυτό σου και να  λειτουργούν θετικά στην διαχείριση του άγχους. Φράσεις που σου δίνουν δύναμη και σε βοηθούν να ξεπερνας τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως "Μπορείς!", "Θα τα καταφέρεις".
 Αναπνοή. Η σωστή αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να σκέφτεσαι πιο καθαρά.
Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια μιας πιεστικής ημέρας, κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν.  Kαθένας έχει έναν δικό του τρόπο για να χαλαρώνει. Μια δραστηριότητα που σε ξεκουράζει γεννά θετικά συναισθήματα που υπερκαλύπτουν τα αρνητικά.
Κατέγραψε τα συναισθήματά σου. Ετσι μπορείς να τα αναγνωρίζεις και να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο των (αρνητικών) συναισθημάτων σου.
 Εστίασε στο εδώ και τώρα. Αν για παράδειγμα απολαμβάνεις ένα καφέ με φίλους μή σκέφτεσαι ταυτόχρονα άλλες υποχρεώσεις.
Μην ξεχνάς! Η ζωή έχει οάσεις ευτυχίας που μας δίνουν δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τρόπο ρεαλιστικό.
Μπραζιώτη Χριστίνα
Σύμβουλος Σχέσεων και Ψυχικής Ενδυνάμωσης
Email: braziotichristina@gmail.com, blogspot: Braziotichristina.blogspot.com, facebook page: Brazioti Christina Counselling

(painting from the internet unknown artist)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο