Ποιός μιλά για τους φόβους του, τη ζήλια του, τη μοναξιά του και τις επιθυμίες του? Όλοι μας κάποτε νιώθουμε θλιμμένοι, κουρασμένοι, έξαλλοι απο θυμό, ζηλιάρηδες, τρομαγμένοι. Αλλά επειδή λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα συναισθήματα που κρύβουν μέσα τους, ο καθένας απο τη μεριά του πιστεύει ότι μόνο αυτός αισθάνεται έτσι. Νομίζει ότι είναι διαφορετικός απο τους άλλους επειδή νιώθει συναισθήματα που οι άλλοι φαίνεται ότι δεν βιώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να κρίνει τον εαυτό του αρνητικά και να  βασανίζεται απο τη σκέψη ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Κρύβει λοιπόν τα συναισθήματά του και φοράει μια μάσκα που πιστεύει ότι ανταποκρίνεται σ' αυτό που περιμένουν οι άλλοι απο εκείνον. Όταν όμως αρνιόμαστε τα συναισθήματά μας και δεν τα ακούμε είναι σαν να τα κλείνουμε σε μια χύτρα ταχύτητας.
 Συναισθήματα ευχάριστα ή όχι, σκέψεις ευχάριστες ή όχι, συμπεριφορές σωστές ή όχι, το να τα αναγνωρίζει κανείς σημαίνει ότι μαθαίνει να τα αντέχει χωρίς να φοβάται ότι θα τον συντρίψουν. Σημαίνει ότι αποδέχεται τον εαυτό του όπως είναι και το πιο σημαντικό αρχίζει να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
 Το ζήτημα είναι να αφήσουμε χώρο στον εαυτό μας να "μιλήσει" και να του δώσουμε χώρο να ζήσει συναισθηματικά ώστε να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε όσα μας καταπιέζουν.
Μπραζιώτη Χριστίνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Email: braziotichristina@gmail.com, blogspot: Braziotichristina.blogspot.com, facebook page: Brazioti Christina Counselling

(painting by Monica Luniak)


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο