Σεβασμός στα συναισθήματα του παιδιού σημαίνει ότι του επιτρέπουμε να νιώσει ποιος είναι, να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του εδώ και τώρα. Σημαίνει ότι του επιτρέπουμε να διαφέρει από μας. Σημαίνει ότι το θεωρούμε άνθρωπο, ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να απαντά με το δικό του τρόπο στο ερώτημα: "ποιός είμαι?". Το παιδί μαθαίνει κυρίως απο τους γονείς του. Η παιδαγωγική στάση προς το παιδί παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης. Το παιδί παίρνει παραδείγματα απο τους γονείς του και έχει την τάση να ακολουθεί παραδείγματα και όχι συμβουλές. Τα ασυνείδητα μηνύματα είναι το ίδιο ισχυρά, αν όχι περισσότερο, απο τις συνειδητές πράξεις ή τα λόγια. Τα παιδιά μας καθρέπτες της εσωτερικής μας πραγματικότητας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα όριά μας και μας μαθαίνουν να αγαπάμε.
Όταν διαθέτεις συναισθηματική νοημοσύνη ξέρεις να αγαπάς, να καταλαβαίνεις τον άλλον, να εξελίσσεσαι, να είσαι ο εαυτός σου και να αντιδράς στις δύσκολες συναισθηματικά καταστάσεις. Δεν αρκεί λοιπόν να ενισχύουμε τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών μας. Οφείλουμε να ασχολιόμαστε και με τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.
Τα παιδιά μας δεν περιμένουν απο μας να είμαστε τέλειοι αλλά απλώς ανθρώπινοι. Δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε τα λάθη. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας της μάθησης. Πάντως εμείς τα πάμε καλύτερα απο τους γονείς μας και τα παιδιά μας θα τα πάνε καλύτερα απο εμάς.
Μπραζιώτη Χριστίνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Email: braziotichristina@gmail.com, blogspot: Braziotichristina.blogspot.com, facebook page: Brazioti Christina Counselling

(painting by Maria Oosthuizen)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο